Een feest van kleur

Het verhaal speelt in een land waar alles grijs en kleurloos en saai is. Van kleur hebben ze in dat land nog nooit gehoord. Kleur bestaat gewoonweg niet. Als de bewoners het zat worden en hun beklag doen bij de grijze Koningin krijgen ze de opdracht om om in kleine groepjes de onbekende wijde wereld in te trekken, op zoek naar ‘iets anders’. We volgen de groepjes op hun zoektocht. Elk groepje komt in een vreemd land terecht waar één kleur overheerst. Na aanvankelijk enthousiasme over de mooie kanten van die kleur leren ze ook de nadelen ervan kennen.

Enkele voorbeelden: In het oranje land is het alle dagen feest! Dag en nacht polonaise, wie wil dat nou niet? Totdat blijkt dat even uitrusten er niet bij is. Wie niet meefeest is een watje. En in het gouden land is iedereen mooi en rijk! Maar uiteindelijk ook hebberig en verwaand. Ook hier wordt het geluk niet gevonden.

Als alle groepjes onverrichterzake terugkeren in hun grijze land blijkt dat ze allemaal een kadootje voor de Koningin hebben meegebracht. De Koningin krijgt een gele hoed, een paarse pruik, een oranje boa, rode schoenen, een groene paraplu, gouden sieraden, een blauw colbertje en een roze schoudertas. De Koningin doet al die spullen enthousiast aan en zie: daar staat een explosie van kleur! Dat ze daar niet eerder opgekomen zijn! Niet óf dit óf dat maar én dit én dat! Alle kleuren door elkaar levert uiteindelijk de enige leefbare wereld op! Op verzoek van de Koningin worden nu uit alle landen kinderen gehaald en de kleurvermenging op het podium is het startsein voor het daverende slotlied.

‘Een feest van kleur’ is geïnspireerd op het prentenboek ‘The great blueness’ van Arnold Lobel. Het is een verhaal van rijke fantasie maar de onderliggende gedachte is natuurlijk ook ouderwets multicultureel wat blijkt uit de laatste zin van het slotlied: iedereen is welkom, ander kleurtje geen bezwaar.

Elke groep studeert zijn eigen lied en scène apart in. De kleutergroepen hebben een lied en de daarbij horende dansante beweging, vanaf groep 3 hebben een paar kinderen ook enkele zinnen tekst. Groep 6 speelt de verbindende verhaallijn. Alles wordt pas op het eind van het repetitieproces samengevoegd. Ook voor docenten en/of stafleden zijn er leuke rollen.

Proeftekst Een feest van kleur

feest van kleur.Demo

Tekst:Jan de Waard
Muziek:Ad Wammes en Jan de Waard
Illustratie:John Rabou
Uitgever:Arnold Lobel – De kleuren tovenaar
Aantal rollen:Groep 6 plus 7 volwassenen
Aantal liedjes:10
Speelduur:60 minuten

Geen musical is compleet zonder de juiste liedjes

Wilt u uw leerlingen een onvergetelijk afscheid geven van groep 8? Dan kiest u via onze website eenvoudig een geschikte eindmusical voor de basisschool. Vervolgens bestelt u deze eenvoudig door het invullen van het bestelformulier. Heeft u nog vragen over ons aanbod aan musicals voor groep 8? Bel dan gerust naar 073 614 47 55.

Bekijk ook eens deze musicals