In de nieuwe klas van Johan zitten een paar opvallende kinderen: drie hippie-achtige types uit een raar gezin, maar ook de mooie Zara, die weliswaar in Afghanistan is geboren, maar al vanaf haar eerste jaar in Nederland woont. Als de ‘hippies’ horen dat Johan gitaar speelt vragen ze hem in hun bandje. Bijna tot zijn eigen verbazing zegt Johan ja en komt op die manier terecht in de kunstenaarskolonie waar de drie met hun vader en twee moeders wonen. Dit tot onbegrip van andere klasgenoten en vooral van Johans vader, een degelijke politieman. Intussen gebeurt er iets naars. Omdat de ouders van Zara de procedures niet helemaal goed hebben gevolgd moet het gezin alsnog het land uit. Zara dreigt te worden uitgezet naar Afghanistan, een land dat ze niet kent en waarvan ze de taal niet spreekt. Natuurlijk komt de klas in opstand. Maar omdat de minister onvermurwbaar lijkt verzint De B@nd (zo heet inmiddels het bandje van Johan en de hippies) een list. Door een slim geregeld optreden in De Wereld Draait Door zetten ze de minister voor het blok. En met succes! Zara mag blijven.
De B@nd grijpt in‘ is een optimistische musical met een uiterst actueel thema. De hoofdlijn van het verhaal is het ontstaan van De B@nd en de onderlinge strubbelingen die daaruit voortvloeien. Halverwege verschuift de aandacht echter naar de dreigende uitzetting van Zara en de hartverwarmende reactie van haar klasgenoten daarop. Hoogtepunt en tevens happy end is Zara’s optreden bij De Wereld Draait Door.
Joep van Deudekom schreef zijn gelijknamige boek naar aanleiding van ‘de zaak Mauro’. Het onderwerp heeft daarna aan actualiteit niets ingeboet.
De musical bevat acht liedjes en twee raps. Hij is geschreven op een duur van vijf kwartier. Zoals u van ons gewend bent zit er veel humor in de tekst en zijn de 32 rollen zo verdeeld dat iedereen tot zijn/haar recht kan komen.
De B@nd grijpt in. Proeftekst